Tidigare i veckan experimenterade jag med veganska burgare. Resultatet blev väldigt bra. Jag har gjort vegetariska burgare/biffar tidigare, men har inte riktigt fått till konsistensen. De har blivit mjuka och mosiga. Så denna gång provade jag att ha i kokt ris i smeten, och jag blev väldigt nöjd med resultatet. Jag är själv inte vegan, men jag tycker det är väldigt intressant att laga vegansk mat, då jag inte hållit på med det så mycket. Det finns mycket att experimentera och utveckla.
Svamp- och kikärtsburgare:
4 st
1 burk kikärter
250g färska champinjoner
1/2 gul lök
1/3 rödbeta
4 msk ströbröd
4 msk maizena
1 dl kokt ris
2 msk pinjenötter
salt
svartpeppar
smoked paprikapulver
lökpulver
- Finhacka löken, riv rödbetan och dela champinjonerna. Jag använde mig av förkokt rödbeta denna gång.
- Stek löken i olja, om du har rå rödbeta stek med den från början med löken annars tillsätt den efter ett tag. Stek tills allt fått fin färg och blivit lite mjukt.
- Stek de delade champinjonerna i en panna för sig med lite olja, på ganska hög värme tills de fått färg.
- Ha i allt i en bunke, tillsätt kikärter(avrunna) det kokta riset och pinjenötterna.
- Kör med en mixerstav, inte helt slätt.
- Tillsätt kryddorna efter smak, provsmaka smeten!
- Tillsätt maizena och ströbröd tills du fått en smet som kan formas enkelt. Om den är för kladdig eller inte håller ihop tillsätta mer maizena och ströbröd.
- Forma till burgare och stek i olja.
Quornburgare:
2 st
160g quornfärs
1/2 gul lök
1/3 rödbeta
2 msk ströbröd
2 msk maizena
1 dl kokt ris
3 msk bbq sås
salt
svartpeppar
- Tina quornfärsen något.
- Finhacka löken och riv rödbetan. Jag använde mig av förkokt rödbeta denna gång.
- Stek löken i olja, om du har rå rödbeta stek med den från början med löken annars tillsätt den efter ett tag. Stek tills allt fått fin färg och blivit lite mjukt.
- Mixa det kokta riset med en mixerstav och blanda ihop med den stekta löken och rödbetan.
- Tillsätt quornfärsen, bbq såsen och kryddorna, smaka av.
- Tillsätt maizena och ströbröd, blanda till en smet som går att forma till burgare, använd händerna när du blandar smeten. Om den är för kladdig eller inte håller ihop tillsätta mer maizena och ströbröd.
- Forma till burgare och stek i olja.
55 g naturella cashewnötter
rapsolja
dijonsenap
chilisås
pressad citron
salt
svartpeppar
- Blötlägg nötterna över natten.
- Häll av vattnet från nötterna och kör alla ingredienserna i en mixer eller med mixerstav, smaka av med kryddorna.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar