torsdag 25 januari 2018

Ramen

Ramen har jag varken tillagat eller ätit tidigare, men så såg jag en dokumentär om en som var runt och provade olika restauranger i Japan som specialiserat sig på just Ramen, och då blev jag så inspirerad!




Jag följde inget recept på själva Ramen, utan tog lite som jag tyckte och det jag hade hemma, gott blev det! Eftersom jag gillar att improvisera så har jag inga exakta mängder i detta recept, man får helt enkelt smaka sig fram.

Ramen 4-5 portioner
Buljongen
ca 1/3 dl Riven färsk ingefära
1 Gul lök
några droppar Tabasco
1,6 l Vatten
Kycklingfond
1/2 tärning
Mörk oxbuljong
1-2 msk Ostronsås
2-3 msk Soja
Svartpeppar

Topping
Champinjoner
Purjolök
Kyckling (Filéer som du gör eller t.ex. färdiggrillad kyckling)
Nudlar
  • Dela löken och riv ingefäran.
  • Fräs löken ingefäran och tabasco i en kastrull med olja.
  • Tillsätt vatten, kycklingfond, oxbuljong, ostronsås och soja.
  • Låt koka upp, sänk sedan värmen och låt sjuda ett bra tag ca 30-45 min.
  • Sila buljongen och låt stå på lite värme.
  • Koka nudlarna enligt anvisningarna på förpackningen.
  • Hacka och stek purjolök och champinjoner.
  • Ha upp den varma buljongen i en skål, ha i nudlar, toppa med kyckling, purjolök, champinjoner, marinerat ägg samt en klick sambal oelek.


Marinerade ägg
5 ägg
1/2 dl soja
1/2 dl vatten
1/2 dl risvinäger
1/3 dl sesamolja
1 msk socker
1 msk olja
  • Detta är så fantastiskt gott! Hittade detta recept här: http://www.svenssonsmat.se/2013/10/ajitsuke-tamago-japanskt-marinerat.html.
  • Blanda samman alla ingredienser i en skål, förutom äggen.
  • Koka äggen i ca 6-7 min.
  • Häll av vattnet och låt äggen stå i kallt vatten.
  • Skala äggen och låt ligga i marinaden i kylskåpet, ju längre de ligger i marinad desto mer smak får äggen. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar