tisdag 26 december 2017

Kalljäst pizzadeg

En hemmagjord pizza är ju så otroligt gott och är något jag gör ganska ofta. Ingredienserna man vill ha på går att kombinera i det oändliga efter tycke och smak. En bra pizzadeg är dock väldigt viktigt enligt mig. Här delar jag med mig av den kalljästa pizzadegen som jag brukar använda mig av. Den ska jäsa ca 10-12 timmar så jag brukar göra degen kvällen innan jag ska äta den till middag.

2 pizzor:
5 g färsk jäst
1 tsk farinsocker
3 dl kallt vatten
1/2 dl olivolja
1/2 msk flingsalt
Ca 7-8 dl Vetemjöl special

Dag 1:
Blanda ut jästen i farinsockret, och lite vatten, tills jästen löst upp sig. Använd dig av en degblandare och tillsätt resterande vatten, olivolja och salt. Ha i mjöl, lite åt gången tills du har fått en smidig deg, något kladdig men ändå att den släpper lite från kanterna i bunken. Kör i degblandaren i ca 10 min.
Ha på platsfolie över bunken och ställ i kylen i ca 10-12 timmar.

Dag 2:
Sätt ugnen på full effekt, och ha in en ugnsplåt.
Ta fram bunken med deg och ha ut på en bänk med lite mjöl. Dela degen på 2 och baka ut till pizzor, ha dem på varsitt bakplåtspapper.
Ha på önskade ingredienser, ta ut plåten och grädda pizzorna en i taget på den varma plåten. Pizzorna är färdiga när de fått en in färg ca 6-10 min.

Tips! Efter att du har haft på tomatsåsen, om du gör en traditionell pizza, eller creme fraiche, om du gör en pizza bianco är att den rivna osten ska på och sedan de övriga ingredienserna.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar