fredag 29 december 2017

Inspiration till förrätter på Nyårsafton

Det finns ju så mycket goda förrätter, så jag tänkte dela med mig av 2 förslag.
Förslag 1
Hemmagjorda mandelpotatischips, tångkaviar, creme fraiche, gräslök och rödlök.


Chips:
Skölj mandelpotatisen och hyvla dem tunt på en mandolin. Ha dem i en bunke med rinnande kallt vatten ett tag.
Häll av vattnet och torka dem på hushålls papper.
Fritera i olja, i fritös eller kastrull tills de fått en gyllne brun färg. Lägg upp på hushållspapper, salta och låt svalna.
Servering;
Lägg upp chipsen, ha på creme fraiche, tångkaviar, hyvlad rödlök och hackad gräslök.


Förslag 2:
Smörstekt kavelgris(bröd från Dalarna), tångkaviar(egentligen skulle det ha varit Älvdalsrom, men tyvärr har det varit så stor efterfrågan på den så de har slut på den för tillfället, http://oderwilldera.se/.), creme fraiche, rödlök och dill.




Brödet:
Kavelgris är ett bröd från Dalarna, ett bröd som bakats långt tillbaka i tiden. Alla byar har sina egna hemliga recept, och damerna tar med sig recepten i graven i princip. Jag har haft turen att få lära mig av min mamma att göra detta fantastiska bröd! Från början gjordes det bara i vedugn, men nu mera görs det även på bakplatta. Här kan ni läsa ett recept på hur brödet görs:http://www.sorsjon.com/kultur-och-historia/matkultur-och-recept/broed/.
Servering:
Smörstek brödet i stekpanna, ha på kaviar/rom, creme fraiche, hyvlad rödlök och dill.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar